Daniele Bennati i PostNord Danmarks blå førertrøje efter 1. etape

Det danske sommervejr viste sig fra sin pænere side, da Danmarks største sportsbegivenhed i dag blev skudt i gang på Torvet i Herning. 16 teams skal over 5 etaper og 765 km kæmpe om trøjer og ære, og en rytter vil på søndag den 31. juli kunne fejres som løbets endelige vinder, når den danske tour slutter på Frederiksberg.

Af Grethe-Birgitte Friis Jakobsen

Post Nord Danmark Rundt-etaper er kendetegnet ved, at der næsten altid er udbrud stort set fra km 0. Sådan var det også i dag på den 200 km lange 1. etape, og efter 16 km var dagens første udbrud etableret. På det tidspunkt havde en kvartet med Rune Almindsøe Andersen, Team Coloquick Cult, Mike Teunissen, Team LottoNL- Jumbo, Jonas Aaen, Riwal Platform Cycling, og Nicklas Pedersen, Team PostNord Danmark, fået et hul på 1,10 ned til feltet. Og de næste mange km kørte de sig længere og længere væk fra et felt, som ikke umiddelbart så ud til at ville reagere- forspringet lå på 4,34, da det var størst. Ved 169 km til mål begynder Team Tinkoff og Astana at røre lidt på sig og køre ind på de fire i front. Det sker næsten samtidig med, at regnen melder sin ankomst i byger. De to teams indsats betyder, at udbruddet er mindsket til 2,33 efter 133 km. Bora Argon sætter sig frem i feltet lige bag de ryttere fra Astana og Tinkoff, som holder kvartetten i front i en kontrollabel afstand – den ligger med 92 resterende km på ca. 2.12.

<

Med 86,5 km til målstregen rammer de fire i front dagens eneste Changing Diabetes Bakkespurt. Først over bakken er Mike Teunissen, som hermed vil køre ud på 2. etage i morgen iført bakketrøjen. I feltet har Astana og Tinkoff fået lidt mere fart i pedalerne end hidtil, for efter ca. 80 km er der ”kun” 1,43 op til de forreste ryttere. Med 70,4 km til mål står den på Riwal Pointspurt, og igen er Mike Teunissen første mand over stregen.

Ikke langt fra Ribe begynder sidevinden at melde sig, mens rytterne nærmer sig den meget smalle bro Kammerslusen (2,5 m bred). Samtidig kan Tinkoff – med Manuele Boaro som turbo – høste frugten af deres indsats, nemlig at kvartetten i front er kørt ind med 48 km til mål.

På broen styrter Alex Rasmussen, Team Coloquick Cult, hvilket skaber en del dramatik. Og broen kommer til at få en afgørende betydning på udviklingen af etapen, for feltet bliver splittet i flere grupper. I den forreste ligger – med 45 km igen – næsten hele Team Tinkoff med Michael Valgren og Daniele Benatt i front, samt ryttere fra Lotto-NL, Astana, PostNord Danmark og Riwal Platform Cycling Team. Med 33,8 km igen har de 45 sekunder ned til næste gruppe.

Med 20,8 km til mål rammer udbruddet dagens anden Riwal Pointspurt, og den tager Michael Gogl, Tinkoff, sig af. Der køres med højt tempo ind mod den 3,7 km lange rundstrækning i Esbjerg, som rytterne skal rundt på tre gange. Afstanden mellem de to grupper er barberet ned til ingenting, fordi frontgruppen ikke kan få samarbejdet til at spille.

På første rundstrækning stikker Danielle Benatti, Team Tinkoff, og Mads Würts Schmidt, Virtu Pro – Veloconcept, fra den forreste gruppe, og de danner deres egen duo, som effektivt arbejder sig op til et forspring på 25 sek. Da kilometerporten er passeret for sidste gang, slipper Mads Würtz, og det betyder, at Bennatti vinder 1. etape og kører sig i PostNords blå førertrøje – i øvrigt den 45. sejr i hans karriere.

Efter 1. etape er stillingen i løbet:
PostNord Danmarks blå førertrøje sidder på: Danielle Benatti, Team Tinkoff.
Riwals Pointtrøje vindes af Danielle Benatti, Team Tinkoff. Han kører dog ikke i trøjen, da han også har kørt sig i PostNords blå førertrøje. Changing Diabetes Bakketrøjen sidder på Mike Teunissen, Team LottoNL- Jumbo. Skodas Ungdomstrøje sidder på Mads Würts Schmidt, Virtu Pro – Veloconcept. Julemærkefondens Fighterkonkurrence vindes på 1. etape af Mike Teunissen, Team LottoNL- Jumbo. Danas Holdkonkurrence: Team Tinkoff

2. etape af PostNord Danmark Rundt køres i morgen – 28. juli – med start i Havneby på Rømø og forventet opløb i Sønderborg ca. kl. 17.22. I morgen køres der også gadeløb for kvinder i Sønderborg. PostNord Ladies Criterium køres på en 3,7 km lang rundstrækning med start og mål på Dybbøl Banke. Gadeløbet køres fra kl. 14.30-16.00.

 

Comments are closed.